Beleggen

Starten met beleggen

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een grote en belangrijke stap. Voor beginners kan beleggen best ingewikkeld zijn en vragen oproepen. Om die reden schrikt beleggen de meeste starters af en dat is erg jammer, want beleggen is helemaal niet lastig en hoeft ook niet veel risico op verlies te hebben. In de loop van dit artikel verklaren we wat je als beginnende belegger moet weten en helpen we je op weg om de eerste stap te zetten in het wereldje van aandelen en fondsen. We starten met vertellen wat beleggen is, behandelen de motieven die beleggers kunnen hebben, favoriete vormen van beleggen en de risico’s en hopen je zo goed en duidelijk van informatie te voorzien zodat ook jij kunt beginnen met beleggen.

Beleggen doe je zelf

Tot slot kan het zijn dat je twijfelt om zelf te gaan beleggen of je geld door een vermogensbeheerder te laten beleggen. Daar willen we graag helder in zijn, net zoals de grootste experts en mensen uit het vak. Als je echt wil verdienen aan het beleggen, raden we je met klem af om je geld in het fonds onder te brengen van een beleggingsbeheerder. Veel geld zal aan de strijkstok blijven hangen en de banken rekenen hoge commissies, waardoor er uiteindelijk maar weinig voor jou overblijft. Ga zelf beleggen en leer met vallen en opstaan. Investeer je eerste 100 euro en zie dan wat ermee gebeurt. Zodoende heb je zelf de controle over de beleggingen die je doet en heb je er zelf ook het meeste profijt van.

 

Waarom zou je beginnen met beleggen?

Waarom is beleggen voor beginners een goed besluit is een sterke vraag die je eerst zou moeten beantwoorden voordat je verder kunt. Mensen hebben tal van redenen om met beleggen te beginnen. Zo kunnen ze een leuke erfenis hebben gekregen en beleggen als een nieuwe hobby zien, maar het kan ook zijn dat men niet tevreden zijn over de rentes die banken bieden. Verreweg de meeste mensen willen beleggen om er uiteindelijk meer winst mee te behalen. Wie zich goed verdiept kan zeker winst maken, door bijvoorbeeld te investeren in dividendaandelen van grote bedrijven. Wat je doel ook is, bij ieder doel past een andere vorm van beleggen.


Vormen van beleggen

Als je wil beginnen met beleggen zijn er feitelijk vier vormen van beleggen de moeite meer dan waard: dividendbeleggen, beleggen op koerswinst, daytrading en penny stocks. Bij beleggen in dividend loop je het minste risico, omdat de koersen je hierbij niet veel uitmaken en je vooral wil dat je dividend uitgekeerd krijgt. Hoogdividend aandelen kunnen op den duur zorgen voor een vast maandelijks inkomen uit je beleggingen. Beleggen in koerswinsten betekent dat je laag inkoopt en hoog verkoopt. Deze techniek moet je jezelf eigen maken door het te oefenen en erover te lezen. Risicovoller is daytrading, omdat je op koersverschillen inspeelt op een dag en daar veel voor moet inzetten. Ook penny stocks zijn risicovoller, maar kunnen ook een goed rendement hebben. Je koopt dan aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor zeer volatiel zijn gedurende enkele minuten.Hoe werkt beleggen?

Als je begint met beleggen schaf je een aandeel in een bedrijf aan of een aandeel in een fonds. Je koopt dan voor een bepaald bedrag een stukje van het bedrijf en is het vervolgens afwachten tot de koers omhoog zal gaan. Als de koers goed omhoog gaat, geldt dat ook voor jouw investering. Daalt de koers echter, dan zal jouw investering ook dalen. Je gaat dit zelf aanvoelen en je zal bekend raken met groene en rode dagen op de beurs. Beleggen is onder te verdelen in verschillende vormen en bij ieder van die varianten komt een andere manier van aanpakken terug. Ook het te lopen risico verschilt van aanpak tot aanpak en beleggingsvorm tot beleggingsvorm.

Risico’s

Je hebt kunnen lezen dat je bij elke vorm van beleggen het risico je geld kwijt te raken. We laten risicovolle producten als hefbomen en cfd’s even buiten beschouwing, omdat die niet geschikt zijn voor beginners. De minste risico’s vind je bij beleggen in hoog dividend, maar getrainde beleggers kunnen ook de risico’s van penny stocks en daytrading inschatten en daarnaar handelen. Bij overige beleggingen is er altijd het risico dat je investering minder waard wordt. Je geld volledig verliezen kan alleen als een fonds volledig verdwijnt omdat een bedrijf failliet gaat. In dat geval zie je zoiets wel aankomen en is het risico nog wel in te kaderen. Desondanks is het advies wel om alleen met geld te beleggen dat je echt kunt missen en consequent te zijn met je inleg.